Geschiedenis Macedonië 

In 683 voor Christus stichtte koning Perdiccas het Macedonische koninkrijk. Het koninkrijk breidde zich rond 330 voor Christus, tijdens de regering van Alexander de Grote, uit met grote delen van Bulgarije en Griekenland. Na de dood van deze koning viel het land uiteen. Macedonië wordt in 167 voor Christus veroverd door de Romeinen en wordt in de vijfde eeuw een onderdeel van het Oost-Romeinse Rijk.

geschiedenis Macedonië © flickr.com/photos/minuseleven
 

Na korte periodes bezet te zijn geweest door zowel de Bulgaren als Serviërs werd Macedonië in 1395, ondanks fel verzet, bezet door de Ottomanen. Deze bezetting zou ondanks allerlei opstanden duren tot 1912, want toen brak de Balkanoorlog uit en werden de Turken verdreven. Aan het einde van deze oorlog werd Macedonië door de grootmachten verdeeld onder Griekenland, Servië en Bulgarije. In 1941 bezette Duitsland de Balkanlanden met steun van Italië. In 1944 werd het voormalig Macedonisch grondgebied weer vrij. In 1946 ging Macedonië samen met 5 andere republieken de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië vormen en kwam het onder gezag te staan van president Tito.

Na de dood van president Tito en de val van het communisme riep Macedonië op 17 september 1991 de onafhankelijkheid uit. Echter deze werd vanwege Griekenland niet erkend. De Grieken maakten bezwaar tegen de naam Macedonië, omdat ze bang waren dat het Griekse Macedonië op termijn ook aansluiting zou willen bij Macedonië. Vandaar dat gekozen werd om het land de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) te gaan noemen. Door deze naamswijziging kon het in 1993 lid worden van de Verenigde Naties en in 1995 van de Raad van Europa.

Tot begin 2001 bleef het in Macedonië kalm. Echter dat jaar kwamen de Albanezen, die als gevolg van de crisis in Kosovo massaal naar Macedonië waren gevlucht, in opstand. Dit had alles te maken met de sociaal economische situatie van deze grote groep vluchtelingen, waar het kleine Macedonië geen goede oplossing voor kon bieden. Dankzij tussenkomst van de NAVO kwam men tot een akkoord dat getekend werd in Ohrid. Inmiddels is de situatie genormaliseerd en probeert Macedonië dankzij vele hervormingen binnen enkele jaren lid te worden van de Europese Unie. 


Meer organisaties tonen