Gepubliceerd op 5 Juni 2023 door Monique Bergacker. 

Laat je verwonderen door de rijke historie van Verdun     

Duik in de indrukwekkende geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

 

Frankrijk is een land met een rijke historie, en een van de plaatsen met de meest indrukwekkende inkijkjes in de geschiedenis is het plaatsje Verdun gelegen in het departement Meuse. Deze plaats is onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog, zo lezen we in de geschiedenisboeken over de Slag van Verdun en het Verdrag van Verdun. Tegenwoordig speelt deze plaats in Frankrijk een belangrijke rol in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Plan een bezoek aan een van de vele monumenten of de kathedraal

 

Wandelend door de regio kom je vele oorlogsmonumenten tegen, midden in de stad Verdun tref je bijvoorbeeld Le Monument à la Victoire. Dit monument is gebouwd met als doel de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, bovenaan de trap is een crypte gebouwd met daarin de namen van de soldaten en vanaf daar biedt het je direct een mooi uitzicht over de stad. Naast de oorlogsmonumenten is ook de Cathedrale Notre Dame de Verdun de moeite van het bezoeken waard. Hier word je gegarandeerd getroffen door de prachtige glas-in-loodramen en de serene kloostertuin. 

 

De gruwel van de oorlog en de pracht van de natuur liggen naast elkaar

 

Even buiten de stad Verdun kom je het Ossuarium van Douamont tegen, waarin de resten van 130.000 ongeïdentificeerde soldaten bewaard zijn. Tevens kom je op het terrein het grootste oorlogskerkhof van de regio tegen, en even verderop staat het zeer indrukwekkende Fort van Douamont. Bijna tegenstrijdig zijn dan de uitgestrekte velden vol prachtig gele bloemen genaamd raapzaad, dit geeft het rauwe oorlogsgebied toch een prachtig zonnig voorkomen. Gesproken over bloemen, het nabijgelegen dorpje Fleury is ook behoorlijk indrukwekkend te noemen. Dit dorp is tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig van de kaart geveegd en nooit meer opgebouwd. Enkel een kleine kapel met daarop informatie over het dorp en haar bewoners staat overeind, en tussen de bomen staan borden als aanduiding van wie er meer dan een eeuw geleden op die plek woonden.

 

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, en liefhebber bent van prachtige natuur, is een bezoekje aan Verdun meer dan de moeite waard. Voor een overzicht van beschikbare vakantie accommodaties Frankrijk raadpleegt u de link Frankrijk


Dit artikel delen
footer logo waarheen met vakantie
Touroperators

Meer organisaties tonen