Vakantie Zeeland is genieten voor watersporters

De provincie Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland

De provincie Zeeland ligt in het zuidwesten van ons land. Het noorden van de provincie grenst aan de provincie Zuid-Holland; het oosten van Zeeland grenst aan Noord-Brabant en het zuiden grenst aan België. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Sinds de watersnoodramp van 1 februari 1953, waarin 865 bewoners van Zeeland om het leven kwamen, is er voor de Zeeuwse bevolking veel veranderd. Sinds de start van de Deltawerken in 1960 zijn de meeste eilanden met elkaar verbonden. Dit heeft tot gevolg, dat een einde kwam aan het relatieve isolement van de eilanden en dat er veel betere verbindingen ontstonden met de rest van Nederland. Dit heeft er voor gezorgd, dat het aantal toeristen dat naar Zeeland ging explosief groeide. De Zeeuwse economie kreeg hierdoor een sterke economisch impuls.

vakantie Zeeland © Sjaak Kempe | www.flickr.com/photos/sjaakkempe/

Traditionele waarden, normen en geloof zijn belangrijk

Tot de totstandkoming van het Deltaplan heeft het grondgebied van de provincie Zeeland feitelijk bestaan uit geïsoleerde eilanden. De oorspronkelijk Zeeuwse bevolking, die het merendeel uit streng gelovige mensen met een agrarisch achtergrond bestond, kon hierdoor haar eigen cultuur vasthouden. De invloeden van buitenaf waren vanwege de geïsoleerde ligging beperkt. Hierdoor is men de traditionele Zeeuwse klederdrachten lange tijd blijven dragen en heeft men op veel voormalige eilanden nog tradities en streekgerechten, die inmiddels ook bij de rest van Nederland bekend zijn. Wat dacht u van Zeeuwse bolussen en boterbabbelaars. Nog steeds vindt er in Zeeland veel akkerbouw plaats, maar ook ziet men op steeds meer plaatsen bloementeelt, fruitteelt en vlasteelt opkomen en in het bijzonder in de regio Terneuzen industrie.

Dialecten en bezienswaardigheden in Zeeland

In Zeeland worden volgens het MWB 13 officiële dialecten gesproken. Het dialect met de grootste woordenschat is het West-Vlaams dat qua klank sterk lijkt op het Vlaams. Dat geldt ook voor de 11 andere dialecten die op Zeeuws-Vlaanderen gesproken worden. Zeeland is als provincie bij uitstek geschikt voor het houden van een korte of lange vakantie. Liefhebbers van watersport, cultuur, natuur, wandelen en fietsen vinden in Zeeland alles op dit gebied. Schitterende stranden, duinen, vlak landschap en historische plaatsen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En tenslotte niet geheel onbelangrijk. De provincie Zeeland heeft als provincie de meeste zonuren van Nederland en zuivere zeelucht. Kortom. De provincie Zeeland is een uitstekende vakantiebestemming voor jong en oud.


Meer organisaties tonen