Toeristische informatie over de provincie Noord-Brabant

Natuur cultuur en gastvrijheid in Noord-Brabant

Als toerist zult u zich in de provincie Noord-Brabant nooit vervelen. De provincie is niet alleen qua natuurschoon goed bedeeld, maar heeft ook een groot aantal bezienswaardigheden. Noord-Brabant ligt in het zuiden van ons land. De provincie grenst in het westen aan Zeeland. In het noorden aan Zuid-Holland en Gelderland. In het zuidoosten aan Limburg en in het zuiden aan België. Anders dan de meesten van ons zouden vermoeden grenst Noord-Brabant niet aan de gelijknamige provincie Brabant in België. De hoofdstad van de provincie is Den Bosch met zijn prachtige historische binnenstad.

© Frans Berkelaar / www.flickr.com/photos/28169156@N03/

Noord-Brabant heeft een zeer gevarieerd landschap

Het landschap in Noord-Brabant is zeer gevarieerd en uitermate geschikt om er een heerlijke vakantie te vieren. Noord-Brabant beschikt over maar liefst vier prachtige Nationale Parken. In het noordwesten van de provincie vindt u de Biesbosch. U kunt hier heerlijk varen en genieten van de schitterende en unieke natuur. Nabij Waalwijk en Drunen liggen de Loonse en Drunense Duinen. Dit is een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. In de directe omgeving liggen veel campings en vakantieparken. In het zuidwesten van de provincie ligt het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. U kunt in dit park heerlijk fietsen en wandelen. Tenslotte vinden we in het zuidoosten de Groote Peel. Een afwisselend natuurgebied met bossen, heidevelden en veenmoerassen. Naast deze parken vindt u in Brabant nog tal van uitgestrekte akkerbouw en landbouwgebieden, bossen en dijken. Ideale omstandigheden voor liefhebbers van een actieve fiets en/of wandelvakantie.

Veel historische bezienswaardigheden en parken

In de provincie Noord-Brabant vindt u een groot aantal historische bezienswaardigheden. Een stad die u beslist moet bezoeken is het gezellige Den Bosch met haar historische oude centrum. U vindt hier onder meer de Sint-Jan Kathedraal. Ook kleinere plaatsen als Bergen op Zoom, Geertruidenberg, Heusden, Willemstad en Woudrichem zijn een bezoek meer dan waard. De provincie Noord-Brabant heeft binnen haar provinciegrens twee parken die ook buiten Nederland bekend zijn te weten: De Efteling en Safaripark de Beekse Bergen. Jaarlijks worden deze parken door miljoenen toeristen bezocht. Bezoekt u liever een kleiner park of dierentuin dan is dat mogelijk. Noord-Brabant herbergt maar liefst een kleine honderd parken en dierentuinen binnen haar provinciegrenzen. Samenvattend mogen we stellen dat de provincie Noord-Brabant geschikt is voor jong en oud.


Meer organisaties tonen