Vakantie Cyprus via waarheenmetvakantie.nl 

Cyprus cultureel vakantie juweel van de Middellandse Zee 

In het oostelijke deel van de Middellandse Zee ligt op zeventig kilometer voor de kust van Turkije het zonovergoten Cyprus met als hoofdstad Nicosia. De omvang van het eiland komt overeen met 1/5 deel van Nederland. Het eiland heeft haar naam te danken aan het feit, dat er vooral in het verleden koper gevonden werd. De naam voor koper in het Grieks is namelijk Kypros. 

Wat maakt een vakantie Cyprus zo aantrekkelijk? Cyprus heeft een gevarieerd landschap. In het noorden van het eiland vindt u het Kyreniagebergte. De toppen van dit kenmerkende kalksteengebergte zijn zo'n 900 meter. Het  Troodosgebergte vinden we in het zuidwesten van het eiland. Hier ligt ook de berg Olympus die met 1953 meter de hoogste berg van Cyprus is. Het Troodosgebergte is een glooiend gebergte, dat uitermate geschikt is voor een actieve vakantie Cyprus. Tussen de gebergten ligt de Mesaoria, een vlakte die erg vruchtbaar is.

vakantie Cyprus

In tegenstelling tot de rotsachtige noord- en westkust zijn er aan de zuid- en oostkust brede baaien en zandstranden. Het is dan ook meer dan logisch, dat juist hier de belangrijke havens van Cyprus te vinden zijn zoals Famagusta, Larnaka, Limassol en Paphos. Rivieren komen er op Cyprus niet voor. Wel zorgen in het voorjaar de smeltende sneeuw in combinatie met de geringe neerslag ervoor, dat er in de beken water aanwezig is, waarmee door de bevolking zuinig wordt omgegaan. Dankzij herbebossing is de overheid er in geslaagd om een vijfde van het eiland weer bebost te krijgen.            

Op Cyprus heerst een uitgesproken mediterraan klimaat. Het heeft lange droge zomers en zachte winters, waar gemiddeld slechts 400 millimeter regen valt. Aan de westzijde van het eiland, waar het Troodosgebergte ligt, zorgen stijgingsregens ervoor dat er bijna 1200 millimeter regen valt. Dankzij de bodemgesteldheid vallen de natuurlijke bronnen op het eiland niet snel droog.  Ook zorgt deze bodem ervoor, dat er een schitterende flora op het eiland is. Deze flora moet u tijdens uw vakantie Cyprus beslist gaan zien. Er komen op het eiland ruim 1.700 soorten voor waarvan 150 uitsluitend op Cyprus voorkomen. Op Cyprus komen in de natuur weinig landdieren voor. Het grootste dier is de moufflon (soort geit), waarvan er nog een kleine 2.000 in het wild leven. Dit dier is tevens het symbool dat op de Cypriotische munten staat.

Cyprus heeft vanwege haar unieke en strategische ligging tot 1960 altijd met bezetters te maken gehad. Zo is het land bezet geweest door de Romeinen, Byzan-tijnen, Turken en Britten. Toen het land in 1960 onafhankelijk werd leek aan het strijdgewoel een einde te zijn gekomen. Helaas mocht dit niet zo zijn. In 1974 bezette Turkije als reactie op een mislukte couppoging door de toenmalige Griekse leiders het noorden van Cyprus. Sinds deze periode is het mooie eiland verdeeld in een Grieks- en een Turks Cyprus. Dwars over het land loopt een afscheiding van prikkeldraad (De Groene lijn). Houd u hier tijdens uw vakantie Cyprus rekening mee. 

Op Cyprus wonen een kleine 800.000 inwoners. Een kleine 80% hebben een Griekse- en 16% een Turkse achtergrond. Een kleine 4% van de bevolking zijn vluchte-lingen waarvan een groot gedeelte afkomstig is uit Libanon. In de 3 grote steden van Cyprus Nicosia (200.000), Limassol (149.000) en Larnaka (66.000) woont meer dan de helft van de bevolking. 

Het grote aantal historische bezienswaardigheden, de uitstekende stranden, de schitterende natuur, het heerlijke eten, de gastvrije bevolking en het zonovergoten klimaat zorgen er voor dat uw vakantie Cyprus een onvergetelijke ervaring wordt.


Meer organisaties tonen