Vakantie Zuid-Holland is genieten

De provincie Zuid-Holland beschikt over een rijke historie

Veel steden in de provincie Zuid-Holland beschikken over een rijke historie, die we vandaag de dag in de meeste binnensteden nog kunnen terugzien. Dit heeft alles te maken met de leidende rol die veel steden in het verleden hebben gehad bij de totstandkoming van Nederland. Vandaag de dag is dit nog steeds het geval. Zo is de regering gevestigd in Den Haag en zijn veel overheidsdiensten hier logischerwijs ook gevestigd. Het werkpaleis van onze koning ligt in Den Haag. Ook de motor van onze economie, Rotterdam, ligt in Zuid-Holland. En dat verklaart waarom de invloed van Zuid-Holland nog steeds groot is.

Vakantie Zuid-Holland © Sjaak Kempe | www.flickr.com/photos/sjaakkempe/

Kenmerken van de provincie Zuid-Holland 

De provincie Zuid-Holland grenst in het westen aan de Noordzee. In het noorden aan Nood-Holland; in het oosten aan de provincies Utrecht en Gelderland en tenslotte in het zuiden aan de provincies Noord-Brabant en Zeeland. De hoofdstad van de provincie Zuid-Holland is Den Haag. De lange kuststrook met zijn vele duinen in het westen van de provincie trekt zomers veel toeristen uit binnen- en buitenland. Populaire badplaatsen zijn Katwijk, Kijkduin, Noordwijk en Scheveningen. Vooral Scheveningen is een publiekstrekker van formaat die kan wedijveren met de grote badplaatsen in het zuiden van Europa. Bekende gebieden in Zuid-Holland zijn: het Westland, de Alblasserwaard, de Bollenstreek en de eilanden in het zuidwesten van de provincie met badplaatsen als Rockanje en Oostvoorne.

Vele interessante steden in de provincie Zuid-Holland

Dankzij haar rijke en invloedrijke verleden heeft de provincie Zuid-Holland tientallen steden die een bezoek meer dan waard zijn. Wanneer we van noord naar zuid gaan komen we als eerste de studentenstad Leiden tegen. Hier vindt u naast tal van historische gebouwen en monumenten een groot aantal musea waaronder het Museum Volkenkunde, de Hortus Botanicus en de Sterrewacht Leiden. Gaan we verder naar het zuiden dan komen we in Den Haag en Scheveningen. Zie de rubriek bezienswaardigheden. Ten zuiden van Den Haag ligt de historische en sfeervolle studentenstad Delft waar de ‘Oranjes’ in de Nieuwe Kerk liggen opgebaard. Wanneer we naar het zuidwesten gaan komen we terecht in Hoek van Holland. Een markant punt waar u de grote zeeschepen in en uit ziet varen. Zomers gaan ook veel inwoners van groot Rotterdam hier zwemmen en is het een drukte van jewelste.

In het oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland vinden we de Alblasserwaard. In dit veeteelt gebied vinden we een groot aantal dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een van de bezienswaardigheden is Kinderdijk met haar vele molens. In de zomer wordt hier veel gefietst en gewandeld en wanneer het ’s winters genoeg gevroren heeft wordt hier op grote schaal geschaatst. Ten oosten van de Alblasserwaard ligt de streek Vijfheerenlanden. Aan het riviertje De Linge ligt de glasstad Leerdam. Wanneer we de Linge naar het zuiden afvaren komen we terecht in de historische stad Gorinchem, dat op een 3 provinciepunt ligt. Vanwege de perfecte ligging voor liefhebbers van fietsen, wandelen en varen het ideale vertrekpunt voor een geslaagde tocht.


Meer organisaties tonen