Vakantie Oekraïne via waarheenmetvakantie.nl

Vakantie in het turbulente grensgebied van Europa

Gezien de huidige politieke situatie met Rusland wellicht een vreemde manier om het op een na grootste land van Europa op deze wijze te introduceren, maar Oekraïne betekent letterlijk grensgebied. En dat klopt in de praktijk ook, want het land vormt de scheiding tussen verschillende continenten.

Oekraïne is een groot land. Het is in oppervlakte een kleine 15 keer groter dan Nederland. Er wonen ruim 45.7 miljoen inwoners en de hoofdstad is de schitterende metropool Kiev, die steeds vaker voor een korte vakantie Oekraïne wordt bezocht. Het land is na eeuwen bezet te zijn geweest door Rusland in 1991 een onafhankelijk republiek geworden.

vakantie Oekraïne © Juanedc

Dat vrijheid en onafhankelijkheid niet automatisch gepaard gaan met welvaart blijkt in de Oekraïne maar eens te meer. Na de onafhankelijkheid viel de aanvoer van goederen, diensten en inkomsten uit Rusland volledig weg. Dit had tot gevolg dat de Oekraïense munt (Hryvnia) de afgelopen decennia sterk in waarde is gedaald. Een aanzienlijk deel van de bevolking is om deze reden sterk verarmt en heeft het slechter dan tijdens de Russische overheersing. Daar staat tegenover dat voor ons een vakantie Oekraïne goedkoop is geworden. 

De Oekraïne is lange tijd (terecht) als onveilig bestempeld. Deze situatie is vanwege de politieke situatie met Rusland de laatste jaren sterk verslechterd. Het grootste deel van de bevolking leeft in de grote steden. De Oekraïne heeft maar liefst 11 steden met meer dan een half miljoen inwoners. Het land heeft dankzij haar rijke geschiedenis veel indrukwekkende cultuurhistorische gebouwen en monumenten. De hoofdstad Kiev is een schitterende stad om te zien en ontwikkeld zich de laatste jaren steeds meer tot een populaire stedenvakantie bestemming. Dit gold tot de anexatie van de Krim ook voor plaatsen als Odessa en vele dorpen en stadjes op het uitgestrekte platteland. Niet voor niets staan er daarom verschillende plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

De Oekraïne beschikt over twee klimaten. In het overgrote deel van het land heerst een landklimaat. Het heeft droge warme zomers en koude winters. Alleen op de door Rusland geanexeerde Krim heerst een heerlijk subtropisch klimaat, dat sterk lijkt op het klimaat in Zuid-Frankrijk. Het was dus niet zo verwonderlijk dat veel toeristen in het verleden voor met name dit gebied kozen.

Een groot deel van de Oekraïne bestaat uit steppes en zachtglooiend landschap. In het westen van het land vormen de Karpaten een schitterende bergstreek waarin nog dieren leven als beren en wolven. Verspreid over het land komt u authentieke dorpen en stadjes tegen, waarin u keer op keer verrast zult worden door de vele monumenten, gebouwen, bouwwerken en musea die ze herbergen. 

De grote steden in de Oekraïne kennen een verrassend en bruisend uitgaansleven. Zij doen op geen enkele wijze onder voor het aanbod in de Westerse steden. Een vakantie Oekraïne heeft als leuke bijkomstigheid dat de prijzen zeer acceptabel zijn. Het prijsniveau in de Oekraïne is als gevolg van de vele devaluaties voor ons sowieso laag te noemen. Een uitgebreide lunch heeft u bijvoorbeeld al voor nog geen € 4. 

Onze conclusie is, dat voor liefhebbers van een actieve- of cultuurvakantie het westelijk deel van de Oekraïne, ondanks de huidige politieke situatie, een goede vakantiebestemming is. Voor een gezin met kinderen is een vakantie Oekraïne in onze ogen vooralsnog ongeschikt. 


Meer organisaties tonen