Vakantie Letland via Waarheenmetvakantie.nl

Vakantie in het muzikale hart van de Baltische staten

Letland wordt vaak in een adem genoemd met Estland en Litouwen. Dit komt, omdat de meesten van ons op school geleerd hebben, dat deze drie landen gezamenlijk de Baltische staten vormen. En daar houdt voor de meesten van ons onze kennis over deze landen dan ook op. Letland grenst in het westen aan de Baltische zee (Oostzee) en de Golf van Riga. Het heeft een kuststrook van bijna 500 kilometer. Het grenst in het noorden aan Estland, in het oosten aan Rusland en Wit Rusland en in het zuiden aan Litouwen. Het ligt dus tussen Estland en Litouwen in en de hoofdstad Riga wordt hierdoor dan ook vaak als de bruisende hoofdstad van de Baltische staten gezien.

vakantie Letland © Latvia.travel / Janis Bautra

Dit mooie land, dat bijna 1½ keer groter is dan Nederland, is met slechts 2,3 miljoen inwoners dunbevolkt. De meeste inwoners van Letland wonen in de grotere steden die, uitgezonderd Daugavpils, in het westen van het land gelegen zijn. Deze plaatsen zijn Liepaja, Riga en Ventspils, waarvan de hoofdstad Riga met 750.000 inwoners verreweg het grootst is. Het landschap van Letland is werkelijk adembenemend te noemen. Het is vlak en licht glooiend en bestaat bijna voor de helft uit (oer)bossen. Daarnaast zijn grote gebieden zeer waterrijk. Het land heeft een kleine 5.000 meren en talrijke rivieren en riviertjes waarvan de Daugava, de Gauja en de Lielupe de belangrijksten zijn. Het zal u dan ook niet verbazen dat er grote moerasgebieden voorkomen. 

Het dunbevolkte en ongerepte landschap is ideaal voor alles wat groeit en bloeit. Zo komen er in Letland nog veel dieren in het wild voor en talrijke unieke vogelsoorten. Deze zorgen ervoor, dat u altijd wel enige vogels kunt horen zingen. Vooral 's morgens en 's avonds is het gezang indrukwekkend te noemen. Niet voor niets zeggen de Letten dat er altijd in hun mooie land gezongen wordt. Letland heeft vier nationale parken die u absoluut gezien moet hebben tijdens uw vakantie Letland.

De hoofdstad van Letland is Riga. Het is feitelijk de enige metropool die u in de Baltische staten kunt vinden. Dit heeft alles te maken met de belangrijke rol die Riga de afgelopen eeuwen heeft gespeeld en de ligging van de stad. Riga vervult een belangrijke rol als overslaghaven voor Rusland en het achterland. Deze mooie stad biedt aan liefhebbers van cultuur een schat aan bezienswaardigheden. De oude binnenstad staat daarom ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is dan ook tijdens uw vakantie Letland bijna een must om te bezichtigen.

Het is frappant dat deze metropool juist in Letland staat, omdat uitgezonderd enkele grotere plaatsen, het platteland amper ontwikkeld en vanwege het landschap bewoond is. Wel vindt u in de omgeving van de grotere dorpen prachtige kastelen en kerken op de vreemdste plaatsen. Ruim daarnaast tijdens uw vakantie Letland ook tijd in om de schitterende kuststreek te bezoeken. Houd er echter rekening mee, dat uitgezonderd de grote plaatsen, het aantal faciliteiten beperkt is.

Een vakantie Letland is in onze ogen geschikt voor een actieve vakantie. Daarnaast kunt u er ook genieten van cultuur en natuur. Sluit uw vakantie Letland de laatste 2 - 3 dagen af met een verblijf in het schitterende en bruisende Riga. Vooralsnog vinden wij het mooie land nog niet geschikt voor vakanties met jonge kinderen.          


Meer organisaties tonen