Vakantie België: zoek en vind uw ideale bestemming 

Boek rechtstreeks accommodaties bij onze zuiderburen in België

vakantie Belgie © Visit Flanders / Jan D'Hondt

Om er heerlijk even tussenuit te zijn, hoeft u niet veel verder dan over de Nederlandse grens. België is een veelzijdig land dat veel te bieden heeft. In dit artikel gaan we in op wat er te doen is in de vijf grotere Belgische steden. Van Manneke Pis tot de Luikse wafel, alles wat maar in u opkomt over vakantie België zal aan bod komen.

Wilt u België ontdekken, maar weet u nog niet zeker waar u heen wilt op vakantie België? Dit artikel geeft u alle ins en outs voor een geslaagde vakantie België.

Vakantie België – de vijf populairste steden in België:

  • Antwerpen
  • Leuven
  • Gent
  • Brussel
  • Brugge

Hieronder vindt u per Belgische stad de leukste tips, bezienswaardigheden en evenementen voor uw vakantie België. Bezoekt u tijdens uw vakantie België liever het strand? Onderaan vindt u tips voor de mooiste stranden aan de Belgische kust. Doordat België een relatief klein land is, kunt u er ook voor kiezen om de Belgische steden te combineren met een paar stranddagen tijdens uw vakantie België.

Antwerpen ontdekken tijdens vakantie België

Wij hebben voor u een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet die u tijdens uw vakantie België absoluut niet moet missen. De stad Antwerpen heeft qua bezienswaardigheden veel moois te bieden.

Antwerpen telt ongeveer 525.000 inwoners. Na Rotterdam is Antwerpen de grootste havenstad van Europa. Deze prachtige stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde.

Antwerpen is een uitermate geschikte stad voor een vakantie België omdat er veel te zien en te beleven is. Waar de stad ook vooral bekend om staat, zijn diamanten: Antwerpen is het wereldcentrum van de diamantenhandel.

Station Antwerpen Centraal

Begin uw vakantie België met een spectaculair bezoek aan het Centraal Station van Antwerpen. Wanneer u met NS of de Thalys van Nederland naar Antwerpen reist, dan is het onvermijdelijk dat u hier langskomt. Dit treinstation staat ook wel bekend onder de naam ‘Spoorwegkathedraal’. De stijl van het station is geïnspireerd op het Pantheon in Rome, compleet met 75 meter hoge koepel.

Rechts van Station Antwerpen Centraal, in het hart van het centrum, is de ZOO van Antwerpen. De ZOO van Antwerpen is ook zeker het bezoeken waard tijdens uw vakantie België. Daarnaast zijn er in de ZOO veel speeltoestellen voor kinderen, dus ook voor het gezin is het heerlijk om hier een dag door te brengen. Voor tickets en informatie gaat u naar: www.zooantwerpen.be/nl/

De Grote Markt in Antwerpen

Aan de Grote Markt van Antwerpen bevindt zich het stadhuis van Antwerpen. Dit karakteristieke gebouw is neergezet op de grondvesten van het oude, afgebrande stadhuis. Tijdens uw vakantie België is het bezoeken van de Grote Markt van Antwerpen zeker een must.

Verder vindt u hier de Gildehuizen, waarvan het oudste Gildehuis dateert uit 1580. De huizen zijn prachtig versierd met een referentie naar de gilden (ambachten) die hier vroeger te vinden waren. Door de versiering werd de macht en status van de gilde getoond.

Op het midden van het plein schittert de Brabofontein die is gemaakt door Jef Lambeaux. De fontein beeldt de indrukwekkende held Silvius Brabo uit. Dit tafereel is zeker het bezoeken waard tijdens uw vakantie België.

 

De Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal

Een vakantie België is niet compleet zonder een bezoek aan één van de prachtige kathedralen en kerken. In België heeft het katholieke geloof de overhand en dat valt te zien. In Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouw-Kathedraal al van veraf een eyecatcher. Het is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een riante toren van 123 meter. Ook zijn er verschillende bouwstijlen te ontdekken aangezien delen van de kathedraal meerdere keren zijn afgebroken en herbouwd. In de kerk zijn een aantal bekende werken van Peter Paul Rubens te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Op deze website vindt u meer informatie over de kathedraal www.dekathedraal.be/nl.

 

Leuven ontdekken tijdens vakantie België

In de Belgische stad Leuven is veel te beleven. Leuven staat bekend als studentenstad, maar er is hier veel meer te ontdekken dan alleen de bruincafés. De stad is niet al te groot waardoor u tijdens een stedentrip of vakantie België geen hoogtepunten hoeft over te slaan.

De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Dijle. Leuven ligt slechts 25 kilometer van Brussel vandaan en 45 kilometer vanaf Antwerpen. Leuven is hierdoor perfect te combineren met een bezoek aan andere steden tijdens uw vakantie België.

Bezoek de Stella Artois brouwerij tijdens uw vakantie België

Leuven staat bekend om haar bieren. Biermerk Stella Artois is een van de bekendere bieren die afkomstig is uit de stad, en onderdeel van het grootste brouwerijconcern ter wereld. Iedere zaterdag is het mogelijk om een interactieve tour te volgen. Leer hier tijdens uw vakantie België alles over het proces van bier maken en de historie van het bedrijf.

Tickets zijn online te verkrijgen via deze link: www.visitleuven.be/brouwerij-stella-artois

De universiteitsbibliotheek en toren bezoeken

Aan het Ladeuzeplein in Leuven staan de universiteitsbibliotheek en haar toren. De twee samen vormen een stukje indrukwekkende architectuur die u niet mag overslaan tijdens uw vakantie België. Tijdens de Slag van Leuven is de universiteitsbibliotheek totaal verwoest. Gelukkig is het gebouw weer compleet in ere hersteld. De toren van de universiteitsbibliotheek is geïnspireerd op de Giralda in Sevilla en is 87 meter hoog. De toren biedt een uniek uitzicht over de stad Leuven. Dit prachtige uitzicht over de stad maakt uw vakantie België compleet.

 

Het Groot en Klein Begijnhof

Tijdens uw vakantie België kunt u het Groot en Klein Begijnhof niet overslaan. Dit zijn wijken die al eeuwen worden bewoond door begijnen. Deze begijnen waren voornamelijk armen en bejaarden. Oorspronkelijk is het Begijnhof ontstaan vanuit een ‘vrouwenoverschot’ doordat er veel mannen stierven aan oorlogen en geweld. Momenteel zijn er nog zo’n dertig traditionele huizen binnen het hof. U kunt hier heerlijk wandelen door de wijk en de rijke geschiedenis ontdekken. Vooral met mooi weer, wanneer er veel mensen op straat zijn, is dit een heerlijke bezigheid tijdens een vakantie België.

 

Gent bezoeken tijdens uw vakantie België

De stad Gent heeft alles wat u nodig heeft voor een heerlijke vakantie België. Van prachtige kathedralen, tot mooie huizen aan het water. Wanneer het zonnetje schijnt kunt u heerlijk op een terrasje zitten aan de Leie, de rivier die door Gent heen loopt.

Het Belfort beklimmen

Wilt u niet alleen maar stilzitten tijdens uw vakantie België? Beklim dan het Belfort voor een adembenemend uitzicht over Gent. U zult de toren zeker niet over het hoofd zien. Bovenop de toren is een draak te zien, het symbool van de stad Gent.

De toren staat tussen de Sint-baafkathedraal en de Sint-Niklaas kerk. U kunt online tickets reserveren om tijdens uw vakantie België de toren te beklimmen via www.belfortgent.be/.

Belgisch speciaalbier drinken in Gent

Gent staat bekend om de vele bieren die er te verkrijgen zijn. Als u liefhebber van speciaalbier bent, dan bent u hier tijdens uw vakantie België aan het juiste adres. Er zijn tal van leuke cafés waar de meest uiteenlopende soorten speciaalbier te verkrijgen zijn. Leuke adresjes zijn: Het Waterhuis aan de Bierkant, Café de Trollekelder, De Dulle Griet en Stadsbrouwerij Gruut.

Een boottocht maken over de Leie

Wanneer het mooi weer is, kunt u genieten van een boottocht over de Leie. Deze ontspannen bezigheid geeft u een relaxte vakantie België. Of u kunt hier uitrusten nadat u het Belfort beklommen heeft.

Vanuit de boot kunt u de stad bewonderen vanuit een ander perspectief. De architectuur van de gebouwen die aan het water staan is prachtig. U kunt een boottocht over de Leie reserveren voor tijdens uw vakantie België via de volgende link: stad.gent/fr/heures-d-ouverture-adresses/de-bootjes-van-gent-rederij-dewaele

 

Bezienswaardigheden in Brussel tijdens vakantie België

De hoofdstad van België is Brussel en hier is genoeg te beleven tijdens uw vakantie België. In de stad wonen ongeveer 180.000 inwoners. De stad is tevens de hoofdstad van de Europese Unie aangezien het Europees Parlement, de Europese commissie en de Raad van de Europese Unie hier zijn gevestigd.

Walking tour in Brussel

Een walking tour door de stad Brussel is een aanrader voor tijdens uw vakantie België. Samen met een lokale Brusselaar loopt u in een paar uur tijd langs alle hoogtepunten van de stad. Van Manneke Pis tot het Koninklijk Paleis van Brussel, via uw lokale gids komt u achter alle verborgen schatten in deze stad. Dus zorg dat u comfortabele schoeisel aantrekt, want u zult alle parels van de stad te voet ontdekken. Het ontdekken van de rijke geschiedenis van Brussel is een mooie toevoeging voor een geslaagde vakantie België.

Een bezoek aan Manneke Pis tijdens uw vakantie België

Tijdens uw bezoek aan Brussel gedurende uw vakantie België kunt u Manneke Pis niet overslaan. Wanneer u tijdens een feestdag langs Manneke Pis komt dan kan het zomaar zijn dat hij ineens een paashaaskostuum draagt of tijdens het WK/EK de rode voetbalkleding van het Nationaal team. Het is een aanrader om hier vroeg op de dag naar toe te gaan want Manneke Pis trekt dagelijks hordes toeristen.

De Europese Wijk ontdekken tijdens uw vakantie België

Als inwoner van Europa is het interessant om te ontdekken waar alle belangrijke keuzes worden gemaakt. De imposante gebouwen van de Europese Unie hebben een indrukwekkende uitstraling. Helaas is het niet mogelijk om de meeste gebouwen in te gaan. Slechts het Parlamentarium, dat is het bezoekcentrum van het Europees parlement, is geopend voor bezoekers. Hier kunt u alles zien en lezen over de rijke geschiedenis van Europa. Een bezoek aan het Parlamentarium is een waardevolle toevoeging aan uw vakantie België.

 

Genieten van een vakantie België in Brugge

De binnenstad van Brugge staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Reden genoeg om Brugge zeker niet over te slaan tijdens uw vakantie België. Brugge is een fijne stad waarbij alle hoogtepunten te voet te bereiken zijn. Bovendien staat Brugge bekend als het Venetië van het Noorden door de smalle steegjes en kanalen die de stad rijk is.  

Dubbelkapel van het Heilig Bloed

Om cultuur te snuiven tijdens uw vakantie België, kunt u de Dubbelkapel van het Heilige Bloed bezoeken. Deze plek bevindt zich aan de Burg en verklaart een relikwie te hebben met bloed van Jezus. Het is mogelijk om deze relikwie te bezoeken samen met het imposante gebouw.

Het stadhuis van de Burg

Een gebouw dat ook het bezoeken waard is tijdens uw vakantie België is het Stadhuis. U kunt deze gezamenlijk bezoeken met de Brugse Vrije. Hier bezoekt u de Gotische zaal en de renaissancezaal. Deze zalen stammen beide uit 1376 en zijn nog geheel in dezelfde staat te bewonderen, een must see tijdens een vakantie België. Voor meer informatie kunt u de website van het stadhuis bezoeken www.visitbruges.be/nl/stadhuis

Bezoek aan het Belfort

Het Belfort is een opvallend bouwwerk in het centrum van Brugge aan de Grote Markt. Onder deze toren bevinden zich hallen die omstreeks 1300 werden gebruikt als markthallen. Vanaf de toren werd er in de gaten gehouden of er vijandige troepen de stad Brugge wilden aanvallen. Een bezoek aan het Belfort is een mooie toevoeging aan uw vakantie België.  

Strandvakantie in België

Wilt u uw vakantie België liever doorbrengen aan de kust? België heeft vele mooie badplaatsen en meer dan 90 kilometer kust waar het goed vertoeven is. De stranden zijn brede stranden met wit zand. Tussen de Nederlandse en Franse grens komt u verschillende badplaatsen tegen zoals Knokke-Heist, De Panne, Blankenberge, De Haan aan Zee en Oostende. U heeft dus genoeg keuze uit diverse stranden tijdens uw vakantie België.

Vakantie België in Knokke-Heist

Vanuit Brugge is het mogelijk om met de trein of auto naar Knokke-Heist te gaan. Knokke-Heist is een van de bekendere Belgische badplaatsen. De afstand tussen Brugge en Knokke-Heist is ongeveer 20 kilometer. Naast het strand, is er ook veel cultureel aanbod in Knokke-Heist. Zo zijn er verschillende musea te vinden zoals het Museum van de Zwinstreek, het Scinfala en het For Freedom Museum. Combineer cultuur met strand in deze badplaats tijdens uw vakantie België.


Meer organisaties tonen