Geschiedenis Denemarken 

Denemarken was een grootmacht in het verleden

Dankzij de daadkracht van de Vikingen ontwikkelde Denemarken zich van 800 tot 1000 in Europa tot een absolute grootmacht. De basis van het huidige koninkrijk (het oudste van Europa) is gelegd door koning Gorm, die rond 900 alle staatjes verenigde tot het koninkrijk Dannevirke.
 
Dit koninkrijk was op haar hoogtepunt van haar macht in 1397, toen de Unie van Kalmar werd gesticht. Toen kreeg Denemarken de heerschappij over Noorwegen, Zweden, Finland, de Faerøer, IJsland, en Groenland.  De Unie van Kalmar hield een kleine 125 jaar stand en toen ontworstelden Zweden en Finland zich na een opstand in 1520. Bijna 300 jaar later volgde Noorwegen in 1814 als straf voor de steun die Denemarken gegeven had aan Napoleon. De laatste gebieden in Duitsland Sleeswijk, Lauenburg en Holstein moest het prijsgeven in 1864.
  
Denemarken bleef in de Eerste Wereldoorlog net als Nederland neutraal. In de Tweede Wereldoorlog werd het wel door Duitsland bezet. Tijdens deze oorlog maakte IJsland zich in 1944 eenzijdig los van Denemarken. Na de Tweede Wereldoorlog werd Denemarken lid van de NAVO Ook trad zij in 1973 toe tot de Europese Gemeenschap. Denemarken heeft zich sinds de jaren dertig ontwikkeld tot een democratie met een hoge sociale levensstandaard.  

geschiedenis Denemarken © Flickr / Guillaume Baviere


Meer organisaties tonen