Geschiedenis Estland

Estland is vanwege haar strategische ligging vaak bezet

De republiek Estland is nog geen honderd jaar oud en dat is toch bijzonder te noemen, omdat het land al rond 2500 jaar voor Christus door stammen bewoond werd. Dit heeft alles te maken met de strategische ligging van Estland. Het ligt op een belangrijk kruispunt tussen Oost West en Noord Zuid. Deze ligging heeft er echter voor gezorgd, dat Estland de laatste duizend jaar steeds door grootmachten bezet en zelfs geannexeerd is geworden.

In het begin van de dertiende eeuw werd Estland veroverd door Duitsland en Denemarken. Het werd in 1285 onderdeel van de Hanzesteden. Veel Duitse kooplieden vestigden zich in Estland en er ontstond welvaart in de steden. Na enkele eeuwen overheerst te zijn door de Duitsers werden de Esten tot het einde van de Eerste Wereldoorlog achtereenvolgens bezet door Zweden, Polen en Rusland. 

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zagen de Esten hun kans schoon. Zij riepen op 24 februari 1918 eenzijdig hun onafhankelijkheid uit. Deze was echter van korte duur, want in 1940 bezette Rusland opnieuw Estland. Binnen een jaar gevolgd door Duitsland en in 1944 wederom door Rusland. De laatste bezetting was voor de Estlandse bevolking een zware beproeving. Stalin wilde Estland volledig annexeren en van het land een 'provincie' van Rusland maken. Vele Esten werden gedeporteerd naar Siberie en een groot aantal Russen moest verplicht verhuizen (Russificatie) naar Estland.

In de tientallen jaren die daarop volgden groeide het verzet. Eind jaren tachtig werd het verzet in Estland steeds manifester. Door middel van talloze demonstraties, waar o.a. Estlandse liederen gezongen werden, maakte de bevolking de bezetters duidelijk dat zij  zelfstandig wilden worden. Dit staat ook wel bekend als de 'zingende revolutie' waarvan de blauwe korenbloem het teken van verzet was. In 1991 kon Estland zich vreedzaam los maken van Rusland en was het land eindelijk weer een onafhankelijke en zelfstandige staat.

Om de onafhankelijkheid te kunnen waarborgen is Estland in 2004 lid geworden van de NAVO. Daarnaast is het in datzelfde jaar, na de nodige hervormingen, ook lid geworden van de Europese Unie.   
 


Meer organisaties tonen