Geschiedenis Finland 

Als zelfstandig land bestaat Finland nog niet zo lang. De republiek Finland, zoals we die vandaag de dag kennen, bestaat namelijk sinds 1917. Dit geldt tevens voor de Finse taal die pas sinds de onafhankelijkheid als officiële taal erkend is. 

De geschiedenis van Finland is nauw verbonden met de geschiedenis van Zweden en Rusland. Finland is een onderdeel van het Zweedse koninkrijk geweest van 1219 tot 1807. Daarna werd het veroverd door de Russen en was het een zelfstandige provincie binnen het Russische Tsarenrijk.

Na de Finse onafhankelijkheid in 1917 is het land nog tweemaal in oorlog geweest met Rusland. Na de laatste oorlog heeft Finland bijna 10% van haar grondgebied moeten afstaan aan Rusland en Zweden. Deze oorlogen hadden tot gevolg dat zeer veel Finnen geëmigreerd zijn naar Zweden en dat veel Russen naar Finland zijn getrokken. 

Sinds het lidmaatschap van de Europese Unie is Finland een snel veranderend land geworden. Omdat Finland op socialistische beginselen is gestoeld heeft de bevolking zich veel minder individualistisch ontwikkeld dan in Nederland. Finnen houden zich aan de regels. Toch willen de Finnen graag laten zien wat zij kunnen. Denk maar aan merken als Nokia.

geschiedenis Finland © Visit Finland / Katje Lösönen


Meer organisaties tonen