Geschiedenis Monaco 

De geschiedenis van het kleine vorstendom Monaco begint in het jaar 1297. Toen veroverde de als monnik verkleedde François Grimaldi met een klein legertje soldaten de vesting Monaco. In de eeuwen die volgden ontwikkelde Monaco zich tot een belangrijke marine- en doorvoerbasis en werd er regelmatig gevochten om de heerschappij van Monaco.

In het jaar 1604 kwam Honore II aan de macht en deze maakte met toestemming van de paus van Monaco een vorstendom, waardoor hij de officiële titel prins verkreeg. Tijdens de Franse revolutie werd Monaco door Napoleon geannexeerd. Deze annexatie was van korte duur en in 1814 kregen de Garibaldi's Monaco weer terug.

Tijdens de regering van Charles III in het jaar 1861 stond Monaco onder druk van Frankrijk meer dan 90% van haar grondgebied af in ruil voor geld en een formele erkenning van de onafhankelijkheid van Monaco door Frankrijk. Om voldoende inkomsten te kunnen genereren voor de bevolking zag hij uit noodzaak toentertijd al de grote mogelijkheden van het gokken en toerisme. Dankzij deze keuze kwam Monaco in de tientallen jaren die volgden tot grote bloei.

Zijn zoon prins Albert I was o.a. een bekend wetenschapper en oprichter van het Oceanografisch- en internationaal Instituut voor de Vrede. Na de Wereldoorlogen kwam prins Rainier III op de troon. Zijn sprookjeshuwelijk met de actrice Grace Kelly zorgde voor nog meer bekendheid van het vorstendom.

Tijdens de regering van prins Rainier is het vorstendom uitgegroeid tot wellicht het meest welvarende land ter wereld. De tragische dood van zijn echtgenote in 1982 heeft bij de populaire prins zichtbaar blijvende sporen nagelaten. In 2005 volgde prins Albert II zijn vader op. De Grimaldi familie is nog steeds immens populair en inmiddels ruim 700 jaar aan de macht in Monaco.              

© Monaco Press Centre Photos | geschiedenis Monaco         

footer logo waarheen met vakantie
Airlines
Touroperators
Ferries

Meer organisaties tonen