Geschiedenis Polen 

Polen heeft een rijke en wrede geschiedenis

Polen kent een rijke maar ook wrede geschiedenis. We zullen voor u de hoogte- en dieptepunten van de Poolse geschiedenis kort samenvatten. Polen werd tot de tiende eeuw bewoond door diverse volken. Het belangrijkste volk waren de Polanen. De leider van dit volk bekeerde zich in het jaar 966 tot het christendom, dat vandaag de dag nog een grote rol speelt in het huidige Polen. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Boleslaw, die in 1025 gekroond werd tot de eerste koning van Polen.

© Allie_Caulfield | geschiedenis Polen

Tot de veertiende eeuw stelde het Poolse koninkrijk niet veel voor. Vanuit 'Duitsland' werden grote delen regelmatig aangevallen en bezet. Echter vanaf de veertiende eeuw slaagde koning Kazimierz erin om het land te verenigen en onder zijn leiding tot grote bloei te brengen. Ondanks oorlogen met Zweden, Rusland en Turkije slaagden zijn troonopvolgers er zelfs in, om in de eeuwen die volgden, Polen uit te breiden tot een van de machtigste landen van Europa. Kunst, cultuur en wetenschap konden in dit machtige koninkrijk tot volle bloei komen.

Dit riep jaloezie op bij de omringende landen. Zij zagen hun kans schoon, toen de laatste koning van het geslacht Jagiello overleed. Het verbrokkelde koninkrijk werd bezet en in 1795 verdeeld onder Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Polen hield als zelfstandig land op te bestaan. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1918 de Poolse staat weer uitgeroepen. Hier kwam in 1939 weer een einde aan. Hitler viel Polen binnen. Na de vele verschrikkingen die de Polen in deze oorlog moesten ondergaan werd het in 1945 door de Russen bevrijd.

Het bevrijde Polen kwam nu volledig onder de invloedsfeer van Moskou te staan. De communistische partij kreeg de volledige macht in Polen. Pas in 1989 kwam hier mede dankzij de vakbond Solidariteit die onder leiding stond van Lech Walesa een einde aan. Polen sloot zich in 1998 aan bij de NAVO. Op deze wijze werd de positie als zelfstandig en democratisch land gegarandeerd. Na moeizame onderhandelingen kon het in 2004 ook lid van de Europese Unie worden.   


Meer organisaties tonen