Geschiedenis Zwitserland 

Neutraliteit Zwitserland is de kracht

Het ontstaan van de Zwitserse confederatie gaat terug naar het jaar 1291. Op 1 augustus van dat jaar vormden de kantons Schwyz, Unterwalden en Uri de Schweizerische Eidgenossenschaft die de basis vormden voor de huidige staat Zwitserland. Deze datum is in Zwitserland dan ook de Nationale feestdag.

In de loop der tijd traden er nog 23 kantons toe, zodat het huidige Zwitserland uit 26 kantons bestaat. Dit verklaart dan ook waarom er in Zwitserland meerdere talen worden gesproken te weten Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Deze laatste taal wordt niet langer als officiële taal gezien. De huidige landsgrenzen dateren van 1815 toen de Franstalige kantons Wallis, Neuchâtel en Genève zich aansloten.

Sinds het in dat jaar gehouden Congres van Wenen is Zwitserland neutraal. Het beschikt over een defensief militieleger, dat gevormd wordt door alle mannen tussen 20 en 50 jaar. Volgens de grondwet van 1874 is Zwitserland een federatieve en democratische republiek die in de wereldoorlogen dan ook neutraal bleef. Voor het hoge democratische gehalte van Zwitserland zijn het petionnement en volksbesluit kenmerkend.

geschiedenis Zwitserland © Pedro Nuno Caetano | www.flickr.com/photos/pedrocaetano/


Meer organisaties tonen