Geschiedenis Slovenië
De eerste bewoners van Slovenië waren de Kelten die circa 900 jaar voor Christus delen van het land bewoonden. Zij werden circa 100 jaar voor Christus bezet door de Romeinen. Deze bezetting duurde tot de vierde eeuw. Toen brak een onrustige periode aan. In de 6e eeuw werd het land geplunderd door de Hunnen. In dezelfde eeuw vestigde de stam der Slovenen zich in het gebied. Door dit volk werd het vorstendom Karantanië gesticht.
In de achtste eeuw werd Slovenië bezet door de Franken o.l.v. van Karel de Grote. Na een lange periode bezet te zijn geweest door de Franken werd Slovenië een deel van het Habsburgse Rijk. Tijdens deze bezetting kon Ljubljana uitgroeien tot een welvarende culturele stad. In het jaar 1511 werd een groot deel van Slovenië getroffen door een zware aardbeving. Veel dorpen en steden moesten opnieuw worden opgebouwd. Uit deze periode stammen veel gebouwen en bouwwerken.
De bezetting door de Habsburgers duurde, uitgezonderd een korte periode door de troepen van Napoleon, tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen gingen Slovenië, Kroatië en Servië een koninkrijk vormen. In 1929 kreeg dit de naam Joegoslavië. In 1941 werd Slovenië wederom bezet. Dit keer waren het de Duitsers en Italianen. Na de Tweede Wereldoorlog ging het land een onderdeel uitmaken van de republiek Joegoslavië, waarvan de status na gemanipuleerde verkiezingen binnen een jaar werd veranderd in een niet democratisch geleide volksrepubliek.
Deze republiek werd met harde hand door Tito geregeerd. Toen deze in 1980 overleed begon het regime af te brokkelen. In december 1990 werd er in Slovenië een referendum gehouden. Toen de bevolking massaal koos voor onafhankelijkheid werd in het begin van 1991 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Een korte 10 - daagse oorlog was het gevolg, omdat door de regering van Joegoslavië niet geaccepteerd werd dat Slovenië onafhankelijk werd. Na deze kortstondige oorlog werd Slovenië in 1992 lid van de VN en kon het in 2004 lid worden van de Europese Unie. In 2007 kon het ook toetreden tot de Europese Monetaire Unie en werd de Euro de nationale munteenheid.