Wetenswaardigheden Montenegro

Oppervlakte:
13.812 km2 (0,33 * Nederland)

Landnummer (tel.):
00 382

Landcode:
MN

Ligging:
Montenegro grenst aan de Adriatische Zee, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanië

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil met Nederland

Afstand:
Utrecht - Podgorica 1.876 kilometer

Inwoners:
672.180 inwoners

Hoofdstad:
Podgorica

Taal:
Servisch Kroatisch

Munt:
Euro

Wisselkoers:
N.v.t.

Belangrijke steden:
Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Herceq Novi, Kotor, Niksic, Perast, Petrovac, Pljevlia, Podgorica, Rozaje, Tivat en Ulcinj.

Klimaat:
Ondanks het feit dat Montenegro slechts een klein land is, heeft het toch 2 klimaten die aanzienlijk van elkaar verschillen. In de kuststreek is een Mediterraan klimaat. De lange zomers zijn er droog en warm, terwijl de korte winters er mild zijn. In het berggebied van Montenegro heerst een gematigd bergklimaat. Er valt in de frisse zomers en koude winters het gehele jaar door veel neerslag. In de winter ligt er gedurende enkele maanden een pak sneeuw. Een gevaarlijk fenomeen in deze bergen is een koude noordelijke valwind (bora).

Vervoer:
De kwaliteit van het wegennet in Montenegro is redelijk maar beperkt te noemen. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het landschap. Inmiddels is meer dan de helft van de wegen verhard. De hoofdwegen zijn 2-baans. Het bus- en treinnetwerk zijn van een zeer behoorlijk niveau en goedkoop. Montenegro heeft 2 internationale vliegvelden in Podgorica en in Tivat.


Meer organisaties tonen