Bijzondere feestdagen Portugal 2024

Veel festiviteiten hebben een landelijke uitstraling

Bijzondere feestdagen Portugal

Op deze pagina vindt u een opsomming van de belangrijkste feestdagen Portugal 2024, die landelijk worden gevierd. Dat in Portugal het leven minder haast heeft, merkt u vooral ook aan de gemeentelijke feestdagen, waar overigens niet iedere Portugees uit die betreffende gemeente vrij voor krijgt. Kiest u dus voor een vakantie Portugal, dan kan het gebeuren dat u op bepaalde dagen midden in een bruisend feest beland. Bijvoorbeeld in Sintro, waar op 29 juni tijdens ‘Feriado de São Pedro’ de inwoners vrolijk genieten van een vrije dag.

Hoofdstedelingen genieten op hun beurt weer van ‘Dia de Santo António’, de feestdag die op 13 juni alleen in Lissabon wordt gevierd. U doet er dan ook goed aan hier rekening mee te houden wanneer u een vakantie Portugal boekt. Openingstijden van winkels en instellingen kunnen afwijken. Restaurants zijn meestal wel geopend, dus geniet van wat de Portugese keuken u te bieden heeft.
De volgende bijzondere nationale feestdagen worden in Portugal gevierd:

 

Dag van de Revolutie 25 april 2024
Dag van de Arbeid 01 mei 2024
Dag van Europa 09 mei 2024
Dag van Portugal 10 juni 2024
OLV Hemelvaart 15 augustus 2024
Dag van de Republiek 05 oktober 2024
Allerheiligen 01 november 2024 
Onafhankelijkheidsdag 01 december 2024
Maria-Onbevlekte-Ontvangenis                              08 december 2024

 

feestdagen Portugal 2024

Een vakantie in Portugal betekent voor u rust en onthaasting. Deze eigenschappen zitten ook in het karakter van de gemiddelde Portugees. Fanatisme onder inwoners heerst alleen met voetbal en met de Portugese nationale feestdag op 10 juni (Dag van de Revolutie). Op deze dag is de herdenking van de Anjerrevolutie van 1974 en viert men de inzet en het doorzettingsvermogen van het Portugese volk. Vier deze feestdag in Portugal samen met de trotse inwoners van dit mooie land. Dat geldt trouwens ook voor 5 oktober (Dag van de Republiek). De Portugezen vieren dan de val van de monarchie (1910). Gegarandeerd veel sfeer in combinatie met de vele bezienswaardigheden die Portugal rijk is.

Bijzondere feestdagen Portugal hebben vaak religieus karakter

Nogal wat feestdagen Portugal hebben een religieus karakter. Het land is overwegend katholiek en houdt de tradities en bijbehorende festiviteiten van de (vroege) kerk in ere. Natuurlijk is carnaval erg belangrijk voor het land. Veel Portugezen hebben op die dag vrij of nemen gewoon vrij. Zeker vlak voor grote feestdagen ─ of bij een werkdag ingeklemd tussen feestdag en weekend ─ mag een werknemer of ambtenaar gebruik maken van ‘tolerância de ponto’. De werkgever staat dan toe dat de werknemer eerder mag uitklokken of accepteert dat deze helemáál niet komt opdagen. Een fenomeen dat dan ook alleen in Portugal voorkomt. Besef dat op zulke dagen het Portugese leven nog iets kalmer verloopt dan u gewend bent.


Meer organisaties tonen