Geschiedenis Portugal 

De Kelten en Lusitaniërs zijn de oorspronkelijk bewoners van Portugal. Zij hielden zich vooral bezig met jagen en het houden van vee. In de 2e eeuw voor Christus werden zij bezet door de Romeinen. Deze bezetting duurde tot het begin van de 5e eeuw. Toen werden de Portugezen bezet door de Moren die de islam als godsdienst invoerden. De Moorse bezetting duurde tot het begin van de twaalfde eeuw. Toen werd onder aanvoering van graaf Hendrik het land onafhankelijk. Zijn zoon Afonso Henriques werd de eerste koning van Portugal. 

geschiedenis Portugal © flickr.com/photos/ligthelm/

Tijdens de regering van koning Hendrik (bijnaam: de zeevaarder) kon Portugal zich ontwikkelen tot een koloniale grootmacht. In de vijftiende en zestiende eeuw bezat het land een groot aantal gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika (Brazilië). De hoofdstad Lissabon ontwikkelde zich tot het handelscentrum van de wereld. Tijdens de regering van koning Filips II van Spanje kwam hier een einde aan, toen zijn legers Portugal veroverden. De Portugezen verloren tijdens deze Spaanse bezetting veel koloniën aan de Engelsen en Nederlanders. 

De bezetting door de Spanjaarden duurde tot 1640. Toen greep de hertog van Braganca de macht. Om onafhankelijk te kunnen blijven moest hij steun zoeken bij Engeland. De Engelsen kregen voor hun steun allerlei privileges, waardoor het koloniale rijk steeds verder aftakelde. In het jaar 1807 werd Portugal korte tijd bezet door de troepen van Napoleon. Deze bezetting duurde amper een jaar. Toen werd het land bevrijd door Engeland. In het jaar 1822 verloor Portugal haar grootste kolonie Brazilië, die zich toen onafhankelijk verklaarde. 

Tot het jaar 1910 bleef het erg onrustig in het koninkrijk Portugal. Toen werd het een republiek. De eerste president van de republiek was Braga. De interne strijd bleef echter doorgaan. In amper 16 jaar kreeg het land te maken met maar liefst 9 presidenten tot er in 1926 een rechtse militaire coup plaatsvond. Vanaf deze periode tot 1968 werd Salazar de machtigste man in Portugal. 

In 1974 werd Portugal dankzij de Anjerrevolutie weer een democratische republiek en deed het land binnen enkele jaren afstand van vrijwel al haar koloniën. In 1976 vonden de eerste democratische verkiezingen plaats. Na hervormingen kon Portugal in het jaar 1986 lid worden van de Europese Unie. 


Meer organisaties tonen