Bijzondere feestdagen Italië 2024

Veel winkels en instellingen zijn op deze dagen gesloten 

Bent u van plan om naar Italië te reizen dit jaar? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de feestdagen Italië. Niet alleen omdat het interessant en gezellig kan zijn om mee te doen aan deze vieringen, maar u moet er ook rekening mee houden dat de openingstijden van winkels en bedrijven op deze dagen is aangepast. Behalve de algemene feestdagen Italië die wij hier kennen, zoals kerst, oud & nieuw en Pasen, zijn er meerdere typisch Italiaanse feestdagen.

Bijzondere feestdagen Italië

 

In Italië zijn de volgende bijzondere feestdagen

Driekoningen 06 januari 2024
Bevrijdingsdag 25 april 2024
Dag van de arbeid 01 mei 2024
Dag van Europa 09 mei 2024
Feest van de Republiek 02 juni 2024
Maria Tenhemelopneming 15 augustus 2024
Allerheiligen 01 november 2024
Allerzielen 02 november 2024
Dag van de Nationale Eenheid 04 november 2024
Dag van de Onbevlekte Ontvangenis            08 december 2024

 

In Italië wordt veel meer aandacht besteed aan Drie Koningen dan wij in Nederland gewend zijn. Het is een nationale vrije dag en kinderen mogen traditiegetrouw een verlanglijstje schrijven aan 'La Befana', een goede fee. Zij deelt vervolgens cadeaus uit, dus het is vergelijkbaar met Sinterklaas.

25 april is een nationale feestdag en vrije dag, de Italianen vieren dan " Festa della Liberazione", de val van Mussolini's regime in 1945. In veel Italiaanse steden wordt deze dag herdacht en gevierd met diverse marsen en bijeenkomsten.

Na de val van het fascistische regime van Mussolini, werd in 1946 middels een referendum gekozen voor een republiek. Dit vieren de Italianen nog jaarlijks op 2 juni, de Festa della Repubblica. Deze dag van de republiek wordt nog altijd uitbundig gevierd in Italië, er zijn in de meeste plaatsen ceremonies en activiteiten op deze dag.

Veel feestdagen Italië komen voort uit religie. Niet te verwarren met onze Hemelvaartsdag, vieren de Italianen op 15 augustus "Maria-Hemelvaart," een officiële vrije dag in het land.

Ook de dag van de arbeid (1 mei) en Allerheiligen (1 november) zijn officiële vrije dagen in Italië. En waar wij in Nederland in de kerstsfeer belanden nadat Sinterklaas het land heeft verlaten, heeft Italië " Immacolata Concezione" of "Maria Onbevlekte Ontvangenis." Wederom een religieuze viering, het trekt veel Italianen naar de kerken die dag. Het is officieus ook de start van de feestmaand december. Vanaf dit moment tref je overal in Italië kerstmarkten en beland het land in de gezellige, knusse kerstsfeer.

Met deze belangrijke feestdagen Italië in het achterhoofd, is het mogelijk om uw reis zo te plannen dat u deze vieringen samen met de Italianen kunt meemaken! Houd er echter ook rekening mee dat op deze dagen de supermarkten en restaurants (eerder) gesloten zullen zijn.

 

feestdagen Italië © Fototeca ENIT / Sandro Bedissi

 

 

 


Meer organisaties tonen